open Menu
Blog

Edelstenen, mineralen en kristallen

De geneeskrachtige werking van edelstenen, mineralen en kristallen

Edelstenen en kristallen zijn natuurlijke mineralen die op verschillende manieren zijn ontstaan. Dit proces kan soms miljoenen jaren duren. Decennia en generaties lang versieren deze aardse schoonheden halzen, handen, tempels en gebruiksvoorwerpen. Zo werd hematiet door Egyptenaren gebruikt om spiegels te maken, wegens de reflecterende eigenschappen. Zware obsidiaan is een steensoort die veel door Indianen werd gebruikt om magische voorwerpen en speerpunten te maken. De daarnaast geneeskrachtige werking van edelstenen en kristallen zijn al eeuwenlang bij mensen bekend, zo is uit opgravingen en geschriften gebleken.

Edelstenen zijn als het ware samengesmolten, unieke mineralen waarin de kleur, hardheid en structuur wordt bepaald door de combinatie van mineralen. De hardheid van de edelstenen worden aangegeven op de schaal van Mohs. Diamant, robijn en saffier zijn zeer harde en zuivere stenen met een hardheid van 7- 10 op de schaal van Mohs. Oorspronkelijk werden stenen die niet aan deze criteria voldoen, halfedelsteen genoemd. Voorbeelden hiervan zijn amethist en tijgeroog. Tegenwoordig wordt er geen onderscheid meer gemaakt en vallen alle verschillende soorten onder de noemer ‘edelsteen’, de term ‘halfedelsteen’ is afgeschaft.

Ook kristallen bestaan uit mineralen. Een kristal kan je in sommige gevallen direct herkennen door de kristalstructuur zoals: bergkristal, amethist, citrien. Niet alle kristallen zijn met het blote oog te herkennen maar wel door een microscoop. Een voorbeeld hiervan is rozenkwarts.

Er bestaan zeven kristalstelsels en meer dan tweeduizend vormen. Bepaalde formaties komen voor in meerdere kleuren waarvan elke kleur zijn eigen helende werking heeft.

Bij Wuwai in de praktijk vind je een prachtige collectie met stenen die hij gebruikt om chakra’s uit te lezen en terug te plaatsen.

Wanneer je op je buik op de behandeltafel ligt zal de uitgelijnde rij met edelstenen en kristallen je niet ontgaan. Elke steen en kristal resoneert met een chakra. Hieronder de volgorde die Michael bij voorkeur tijdens de behandelingen gebruikt:

  • Hematiet – 1e chakra
  • Tijgeroog – 2e chakra
  • Citrien – 3e chakra
  • Aventurijn – 4e chakra
  • Lapiz lazuli – 5e chakra
  • Amethist – 6e chakra
  • Roze quartz – 7e chakra
  • Bergkristal – een goede geleider

Edelstenen en kristallen kunnen je helpen om je krachtig te voelen. Het levenspad met alle avonturen die je tegenkomt bewandel je op je eigen tempo. Stil of luidruchtig. Stuur en versterk je energie met een of meerdere varianten die door de vibratie een invloed kunnen hebben op je energie. Denk hierbij aan: vriendschappen en relaties, persoonlijke ontwikkeling en groei, zorgen, verdriet, angst, plezier, gezondheid, of bijvoorbeeld werk.

Alles is energie
De bekendste invloed van energie is de maan en haar getijdenwerking, die eb en vloed in zeeën en oceanen veroorzaakt. Ook is slapeloosheid rond volle maan bij veel mensen bekend. Misschien is de invloed van energie niet altijd zichtbaar, maar wel voelbaar. Kristallen en edelstenen bestaan ook uit energie. Deze gesteenten geven afzonderlijke of gemixte trillingen af en omdat ze in sommige gevallen al miljoenen jaren, deel van de aarde zijn. Ze kunnen je helpen om te helen en resetten omdat ze qua trilling in overeenstemming zijn met met de verschillende trillingen die ons lichaam uitzendt.

Edelstenen absorberen energie. Het is daarom wenselijk de edelstenen intuïtief te reinigen wanneer je voelt dat dit nodig is. Het kan zijn dat de ene steen met regelmaat opgeladen dient te worden en een andere steen bijna nooit. Naast reinigen met water is het opladen tijdens volle maan een aanrader. Dan kan je de kristallen buiten neerleggen. Als je geen buiten hebt, kan je ze ook op de vensterbank neerleggen waar de stenen worden opgeladen en gereinigd.

Wees voorzichtig met nat of regenachtig weer, stenen die eindigen op -iet kunnen oplossen in water omdat ze erg poreus zijn. Laat de stenen ook niet te lang in de zon liggen omdat er een kans bestaat dat er verkleuring ontstaat.

Als je van plan bent een edelsteen of kristal aan te schaffen, ga dan vooral af op je intuïtie. Er zijn geen voorgeschreven regels over de hoeveelheid, soort of vorm die het beste bij je past. Ik kan een kristal in mijn hand houden en er heel veel bij voelen, terwijl jij er niets bij voelt. Het gaat om de affiniteit en connectie tussen het kristal en individu. Als de ideale steen op je pad komt, voel je direct een klik.

Wel bestaan er richtlijnen die je kunt hanteren mocht je hier behoefte aan hebben. Daarin zal kleur en bijbehorend chakra, sterrenbeeld of omschrijving van een of meerdere klachten en intentie kunnen helpen bij het uitzoeken van een passende steen.

Indien je geestelijke of lichamelijke klachten heb: maak een afspraak met een specialist. Edelstenen en kristallen zijn een aanvulling en geen vervanging voor een medicijn of medische behandeling.

Delen is helen

Het kiezen van een edelsteen of kristal is net zo’n persoonlijk proces als het vormen van een vriendschap. Soms weet je het meteen en is het alsof jullie elkaar al jaren kennen. Het kan ook zijn dat de relatie zich gaande weg vormt of dat de wegen elkaar scheiden naar verloop van tijd. Michael licht zijn favorieten toe waar hij veel aan heeft:

Versteend hout (pretrified wood)
De edelsteen stimuleert het gevoel van één zijn met de Eeuwigheid, een rustpunt zijn en van hieruit handelen. Versteend hout stabiliseert, maakt evenwichtig, opent en verzacht de onderste chakra’s en daarbij stimuleert het een eenheidsgevoel met de aarde. Hij brengt oer-basis-rust op alle lagen. De edelsteen helpt bij doelen realiseren, kracht ontwikkelen en doorzettingsvermogen. Hij stimuleert de shift vanuit de mind naar het leven vanuit buik en zijnsstaat. Groter inzicht, verhelderende afstand tot lastige keuzes en situaties ontstaat. Je kunt voorbij dit leven ervaren en ziet de betrekkelijkheid van alles in.

Onveiligheidslagen worden geheeld, hogere aansluitingen die verbinding hebben met je hoogste doel en oorspronkelijkheid worden geopend, oeroude gedragspatronen komen los waardoor ruimte ontstaat om je “Ware Zelf” te belichamen in het hier en nu.

De edelsteen brengt je tot rust en werkt kalmerend. Hij zorgt voor een gevoel van welbehagen en werkt tegen negatieve invloeden. Hij zuivert het lichaam, helpt de spijsvertering en reguleert de stofwisseling. Daardoor werkt hij ook ondersteunend wanneer je wilt afvallen. Versteend hout schenkt krachtige energie en helpt je om door te zetten. Ook een goede edelsteen bij heimwee.

Versteend hout is een soort fossiel. De edelsteen bestaat uit fossiel hout (in Engels petrified wood), waarin alle organische materialen zijn vervangen door mineralen (o.a. door kwarts)met behoud van de structuur van het hout. Het proces van verstening gebeurt onder de grond en kan miljoenen jaren duren. Net als andere fossielen is versteend hout een levende herinnering aan de lange geschiedenis van de aarde en aan het feit dat alle materie continu overgaat van de ene vorm in de andere.

kristallen

Jade
Wordt ook wel Nefriet Jade of Jadeïet genoemd. Jade edelsteen is een symbool van zuiverheid en sereniteit. Het beschermt tegen letsel, werkt kalmerend en brengt harmonie bij negatieve emoties en gedachten. Jade helpt gevoelens van onmacht en schuldgevoel te verzachten en loslaten. Jade edelsteen leert dat je er mag zijn, dat je je niet eindeloos hoeft aan te passen en anderen over je grenzen hoeft te laten gaan. Vooral in het Oosten staat Jade voor wijsheid die in rust wordt verzameld. Emotioneel is Jade een “droomsteen”. Zorgt voor dromen vol inzichten. Psychisch gezien integreert het de geest met het fysieke lichaam. Brengt evenwicht en bevordert communicatie tussen Lichtsferen en je persoonlijk zelf. Jade is ook een aardende steen, het geeft je de stevigheid om volledig jezelf op aarde te zijn. Jade edelsteen bevordert openheid en vriendelijkheid naar buiten toe zonder jezelf te verliezen. Geeft een ruimere blik op de wereld.

Kalmeert het zenuwstelsel en leidt de hartstocht in goede banen. Groene Jade steen wordt gebruikt om slecht functionerende relaties te harmoniseren. Kan uitstekend ingezet worden bij pesten.