De plant, bekend als aloë vera, wordt gezien als de krachtigste in zijn soort en is daarom het meest populair.
Familie van de lelie en ui-achtige planten met de looks van een cactus is in feite een vetplant met een helende werking. Onmisbaar in ieder huishouden.
De aloë vera-plant ontwikkelt zich het beste in een zeer warm en droog klimaat en komt in Nederland niet voor in het wild. Gelukkig neemt de aloë vera ook genoegen met een droge, warme en zonnige plek op bijvoorbeeld: een balkon of in het kozijn. Deze onderhoudsvriendelijke, stoere kamer of tuinplant heeft ons veel meer te bieden dan enkel een decoratief doeleinde en staat bekend om zijn verzorgende en helende eigenschappen.
Er bestaan zo’n circa 400 soorten van het aloe of aloë-geslacht en komen voor in allerlei verschillende maten en vormen. Wat de planten gemeen hebben zijn de vlezige bladeren, groeiend in een rozetvorm met een doorgaans puntig blad.
De meeste hiervan beschikken over een gelachtige substantie waarin de plant een watervoorraad opslaat. Aloë-gel genoemd. Hierdoor is de plant in staat te overleven in gebieden waar weinig regen valt en de grond droog is.
In de buitenste lagen van de bladeren zit het zogenaamde aloë-hars (aloïne). Dit is een gelige tot donkerbruine substantie en de smaak is bitter. Al eeuwen lang worden beide stoffen tegen allerlei klachten inwendig en uitwendig gebruikt omdat het een verzachtende, ontstekingsremmende, laxerende en hydraterende werking heeft.
Beroemd om zijn helende werking wordt de plant in ontelbaar veel producten verwerkt, maar ook vers is deze gemakkelijk te bereiden en toe te passen. Zowel het sap als de gel van de plant is multifunctioneel inzetbaar. Wel is het belangrijk hier onderscheid in te maken. De aloïne die vrij komt bij het opensnijden van het blad wordt voornamelijk gebruikt voor medische doeleinden of laxeermiddel. De aloë-gel kent zijn toepassing in veelal cosmetische producten en wordt het meeste gebruikt voor de huid.
Aloë vera bestaat voor 99% tot 99,5% uit water. De resterende 1% tot 0,5% is vaste stof, die zo’n 75 verschillende, potentieel actieve stoffen bevat. Zoals o.a. water-en vet oplosbare vitamines, mineralen, enzymen, simpele en complexe suikers, fenolen en organische zuren.
Wetenschappers zijn er nog steeds niet achter welke stoffen in aloë vera nu precies de werkzame bestanddelen zijn en welke effecten zij hebben. Ook over de mogelijke mechanismen achter de heilzame werking is geen overeenstemming. Omdat er niet bekend is per ingrediënt wat de activiteit is, wordt verondersteld dat er een sprake van synergie is tussen verschillende stoffen. Synergie is het proces waarbij de werking van de ene stof in combinatie met een andere stof, wordt versterkt. (bron: food-info.net)
Als je in bezit bent van een aloë vera-plant, kun je daar gemakkelijk sap of gel uit winnen. Kies het onderste en buitenste blad omdat deze het makkelijkst is om af te snijden. Was het blad en snij de extremen eraf (punt, onderkant en de zijkanten). Tussen het blad en de gel bevindt zich de meeste aloïne. Zet na het opensnijden het blad geruime tijd rechtop. Ongeveer 95% aloïne zal tijdens het opensnijden en het rechtop staan, uit het blad trekken. De overige procenten die erin blijven zijn voldoende als reinigende en genezende werking. Mocht je geen interesse hebben in de aloïne, dan kan je ervoor kiezen om het blad na het opensnijden opnieuw te wassen. Dit versnelt het proces waarbij de aloïne uit het blad trekt, waardoor je na het wassen direct kunt beginnen met de bereiding. Snij het blad vervolgens open als een visfilet. Je kunt de gel uit het blad persen of je kunt het eraf snijden.
Omdat aloë vera makkelijk biologisch verkrijgbaar is en niet moeilijk om te bereiden, gebruiken wij aloë vera het liefst in pure vorm.
De plant is zelfhelend. Dat betekent dat wanneer je een blad afsnijdt (of een plakje van het blad) er zich een korstje vormt op die plek. Na het oogsten of aanschaffen van een blad is het niet nodig om het direct te bereiden. Het blad is langer houdbaar in de koelkast waardoor je naar behoefte van gebruik een deel van het blad kunt afsnijden.
Aloë vera is gemakkelijk te vermeerderen door een uitloper af te snijden. Laat de uitloper enkele dagen drogen en geef deze een nieuwe plaats in goed gedraineerde aarde. Na verloop van tijd zal het jonge stekje beginnen met groeien. Geef een aloë nooit teveel water. Hierdoor kan de wortel gaan rotten en zal de plant sterven.
Hieronder een aantal tips zoals wij de aloë vera graag zelf gebruiken:
Kies je liever voor kant en klaar? Verdiep je dan voor gebruik in het product en lees wat er op het etiket staat. Veel producten zijn namelijk bewerkt (gebleekt, verdikt, toevoeging van geur, smaak of kleurversterkers) onder hoge temperaturen met toevoeging van veel conserveringsmiddelen zodat het product lang houdbaar is.
Bij een natuurwinkel of een biologische kruidenier vind je doorgaans een geruim aanbod aan gecertificeerde producten met aloë vera.
Onderstaande link brengt je direct naar de website van EkoPlaza met producten waar aloë vera in is verwerkt. https://www.ekoplaza.nl/pagina/aloe-vera
Aloë vera baat bij velen maar niet bij iedereen. Indien je serieuze klachten hebt en/of medicatie gebruikt: neem dan contact op met een professional of behandelend arts. Laat hem of haar helpen en adviseren bij een toepassing of oplossing. Wees voorzichtig met katten en honden, huisdieren kunnen gaan braken als ze de plant eten.