open Menu

Door meditatie je hersengolven veranderen

Als je de verbinding met de buitenwereld wilt verbreken, moet je leren hoe je je hersengolven kunt veranderen. Laten we het dus even hebben over de frequenties van hersengolven. Het grootste deel van de tijd dat u wakker en bij bewustzijn bent, bevindt u zich in het bèta bereik van hersengolf frequenties. Bèta wordt gemeten in lage, middellange en hoge frequenties.

Low-range beta is ontspannen toestand wanneer je geen bedreigingen van de buitenwereld waarneemt, maar je je nog steeds bewust bent van je lichaam in ruimte en tijd. Dit is de toestand waarin u zich bevindt als u leest, aandacht schenkt aan uw dochter tijdens een vriendelijk gesprek of naar een lezing luistert.

Middenklasse bèta is een iets meer opgewonden toestand, zoals wanneer je in een groep mensen bent, jezelf voor het eerst aan iedereen voorstelt, en je de naam van iedereen moet onthouden. Je bent waakzamer, maar je bent niet overdreven gestrest of volledig uit balans. Zie mid-range bèta als goede stress.

High-range bèta is de staat waarin je verkeert als je opgejaagd bent door de hormonen van stress. Dit zijn de hersengolven die je vertoont wanneer je een van de overlevingsemoties vertoont, waaronder woede, alarm, opwinding, lijden, verdriet, angst, frustratie of zelfs depressie. De bèta in het hoge bereik kan meer dan drie keer hoger zijn dan de bèta in het lage bereik en twee keer zo hoog als de bèta in het middenbereik.

Hoewel je het grootste deel van je wakkere tijd in bèta-frequentie hersengolven kunt doorbrengen, duik je ook de hele dag in alfa-frequentie hersengolven. Je vertoont alfa-hersengolven als je ontspannen, kalm, creatief en zelfs intuïtief bent als je niet meer denkt of analyseert, maar in plaats daarvan dagdroomt of fantaseert, als een trancestaat. Als bèta-hersengolven aangeven wanneer je het grootste deel van je aandacht op de buitenwereld richt, geven alfa-hersengolven aan wanneer je meer van je aandacht op je innerlijke wereld richt.

Theta-frequentie hersengolven nemen het over in die schemerfase waarin je geest nog wakker is, maar je lichaam in slaap valt. Deze frequentie wordt ook geassocieerd met diepe staten van meditatie. Delta-frequentie hersengolven komen meestal tijdens een diepe, herstellende slaap. In de afgelopen vier jaar hebben mijn onderzoeksteam en ik echter verschillende studenten opgenomen die tijdens meditatie in zeer diepe delta-hersengolven kunnen komen. Hun lichamen zijn diep in slaap en ze dromen niet, maar hun hersenscans laten zien dat hun hersenen zeer hoge amplituden van energie verwerken. Als gevolg hiervan rapporteren ze dat ze diepgaande mystieke ervaringen van eenheid hebben, zich verbonden voelen met iedereen en alles in het universum.

Gamma-frequentie hersengolven duiden op wat ik een bovenbewuste staat noem. Deze hoogfrequente energie treedt op wanneer de hersenen worden gewekt door een interne gebeurtenis (een van de meest voorkomende voorbeelden is tijdens meditatie wanneer je ogen gesloten zijn en je naar binnen gaat) in plaats van een gebeurtenis die buiten het lichaam plaatsvindt.