open Menu
Blog

Sauna

De reinigende invloed van de sauna op lichaam en geest

Sauna’s verdrijven stress uit ons lichaam en werken reinigend. Maar hoe zit dat nou precies? In dit stuk vertel ik je daar graag meer over.  Interessante onderwerpen als de oorsprong van de sauna, koude training met Wim Hof en mijn persoonlijke aanbeveling komen hierin aan bod.

Dat de sauna voor de nodige ontspanning zorgt is de meeste mensen wel bekend. De voornaamste reden hiervan is dat de sauna het parasympathische zenuwstelsel activeert. Dit is een onderdeel van het autonome zenuwstelsel. Het parasympathische deel is verantwoordelijk is voor ontspanning, rust en kalmte. Door deze te stimuleren daalt de bloeddruk, krijgen spieren en organen voldoende bloed en is de hartslag rustig. Hierdoor wordt het lichaam tot rust gebracht en kan stress genezen.

Alle onbewuste lichaamsfuncties zoals bijvoorbeeld: de werking van het hart, ademhaling, spijsvertering, energieproductie en stofwisseling, worden door het andere deel van het autonome zenuwstelsel geregeld. Dit is het sympatische zenuwstelsel. Deze wordt geactiveerd bij angst, stress, spanning of actie en zorgt er juist voor dat het lichaam een boost krijgt. Hiermee stijgen hartslag en bloeddruk en versnelt de ademhaling. Een overlevingsfunctie zou je kunnen zeggen, want dit heeft een mens nodig wanneer er sprake zou zijn van een situatie waarbij men moet kunnen vluchten of vechten.

Deze zenuwstelsels staan met elkaar in verbinding, maar werken tegenovergesteld. Stressvolle perioden activeren in de meeste gevallen onnodig het sympatische zenuwstelsel waardoor men veel onrust kan ervaren. Denk hierbij aan oorzaken zoals vervelende ervaringen of gebeurtenissen, een drukke baan, weinig slaap, maar ook het nuttigen van producten waar veel cafeïne of suiker in zit.

Door gebruik te maken van de sauna activeren we het parasympatische deel van ons autonome zenuwstelsel, die bedoeld is om te rusten en te ontspannen.

Onderzoekers van de Universiteit van Oost-Finland hebben in studies aangetoond dat een bezoek aan de sauna is gekoppeld aan een aantal gezondheidsvoordelen. Interessant om te weten is, dat het naast het activeren van ons parasympatische zenuwstelsel, ook zorgt voor een lager risico op hoge bloeddruk, hartaandoeningen, de ziekte van Alzheimer en aandoeningen aan de luchtwegen.

autonome zenuwstelsel

Finse uitvinding

Van origine een Fins meesterwerk, dateert de aller eerste sauna zo’n 2000 jaar geleden. In die tijd woonden de inwoners van Finland in deels onder de grond gebouwde hutten. Om deze woonruimtes te verwarmen werden door vuur verhitte stenen in de woningen gelegd. De stenen geven gelijkmatig warmte af en diende hierdoor als verwarmingsbron. ‘Sauna’ is dan ook een Finse benaming voor een ruimte waarin men een droog heteluchtbad kan nemen. Het is een belangrijk onderdeel van de cultuur. Uitgevonden werd, dat wanneer men water over de stenen goot, er warme stoom ontstond. Gevoelsmatig lijkt de ruimte hierdoor warmer te worden. Men begon te zweten en zo ontstond de ‘holsauna’.

Eenmaal in de sauna

Tijdens een bezoek aan de sauna van gemiddeld 20/30 minuten stijgt de hartslag met ongeveer 50% tot 75%. Deze verhoging veroorzaakt een stofwisseling (metabolisme) dat vergelijkbaar is met een gemiddelde sportinspanning. Hierdoor verbetert de algehele doorbloeding en de conditie van de aderen.

Door de wisseling van warmte en kou reageren aderen door uit te zetten en te krimpen. Bij het uitzetten van de aderen kan het bloed overal komen, waardoor het de toevoer van de benodigde voedingsstoffen vergemakkelijkt. Organen zoals de lever en nieren worden gestimuleerd om hun werk te doen. Doordat via deze manier de doorstroming op gang kan worden gebracht, worden afvalstoffen gemakkelijker afgevoerd.

Ook de huid is een van de organen waardoor er veel ongewenste stoffen ons lichaam verlaat: warmte opent de poriën waardoor zweet, vuil en afvalstoffen gemakkelijker uit ons lichaam kunnen ontsnappen. Doordat er endorfine wordt aangemaakt, wordt er naast de poriën ook de geest geopend en kom deze helemaal tot rust.

Waar veel mensen (sauna liefhebber of niet) over het algemeen tegenop zien is het afkoelen. Dit contrast speelt een belangrijke rol bij een sauna-sessie. Op deze manier raakt men namelijk overtollige warmte kwijt. Advies: neem  ongeveer evenveel tijd voor het afkoelen als het opwarmen. Geleidelijke afkoeling is een van de mogelijkheden door buiten te wandelen of rustig te zitten. Afkoelen kan ook door af te spoelen, een koude douche te nemen of stap in het koude dompel- of zwembad. Blijf in deze kou totdat de ademhaling onder controle is.

sauna

 

Koude Training van Wim Hof

Een cruciaal onderdeel van de Wim Hof Methode is koude training. Wim Hof is vooral bekend van zijn prestaties als de Iceman: twee uur in een met 700 kilogram ijs gevulde cabine staan, de koudste gebergten beklimmen in een korte broek en een halve marathon lopen op blote voeten door de sneeuw. En dit alles zonder afname van zijn lichaamstemperatuur. Wim Hof heeft controle over zijn hartslag, ademhaling en bloedcirculatie, en kan jou deze controle aanleren middels koude training.

Koude training in combinatie met ademhalingsoefening en meditatie

Voordat Wim Hof zich blootstelt aan kou bereidt hij zich voor met behulp van ademhalingsoefeningen en meditatie. De ademhalingsoefeningen zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid zuurstof kan worden opgenomen in het lichaam en dat fysiologische reacties, waaronder het vrijmaken van extra energie om het lichaam te versterken, worden opgewekt. Meditatie zorgt voor mentale en fysieke kracht die nodig is om de oefening te doorstaan.

De effecten van koude training

Binnen de Wim Hof Methode wordt koude training ingezet om het autonome zenuwstelsel en bijbehorende immuunsysteem te beïnvloeden. Hierdoor kun je een sterkere weerstand creëren. Andere voordelen van koude training kunnen zijn:

  • Lichaam en geest in balans brengen
  • De geestelijke wil beïnvloeden
  • Het verhogen van het energieniveau
  • Een betere bloedcirculatie en lymfesysteemcirculatie
  • Verbetering van het concentratievermogen en doelgerichtheid
  • Vetverlies door verbranding en het activeren van “bruin vet”
  • Reguleren van de lichaamstemperatuur

Douche…geleidelijk naar koud, o zo zalig opkikkerend en gezond!

De eerste stap: Je neemt eerst een gewone douche met warm water. Dan douche je koud af dus met koud water eindigen! In het begin kan je geleidelijk beginnen met het gezicht(niet op het hoofd!), voeten en armen koud af te douchen. Goed blijven ademen en dan ga je een aantal keer over de rug, de armen, de voeten, het gezicht, terug de rug enzovoort. “Amazing effect” heeft dat! Na dit koud afdouchen voel je nog na in de douchecel alvorens je af te drogen. Zo bouw je met de tijd op naar echt koud afdouchen zonder meer. Doe dit altijd ongeforceerd en gradueel.

Je voelt al vanaf het begin dat je hiermee start het enorme verschil met enkel een warme douche. Warm douchen maakt je achteraf loom. Koud afdouchen kikkert je helemaal op, laadt je energie op en zo ben je klaar voor je dag! Blote voeten op het gras of buiten op terras: “de kou is mijn warme vriend”

Bron: http://www.innerfire.nl/koude-training

wim hof

 

Delen is helen

Ben je na het lezen van dit artikel toe aan een bezoekje aan de sauna? Ik kan iedereen Water & Vuur – Sauna Centre Haarlem aanraden. Dit is een kleine, authentieke sauna in het centrum van Haarlem. Naast de houtgestookte sauna van +/- 90c kan je bij Water & Vuur ook genieten van diverse massages en schoonheidsbehandelingen.

Als je zwanger bent, een hoge bloeddruk of een hartprobleem hebt, neem dan contact op met een arts voordat je naar een sauna of stoombad gaat.

Wil je meer weten over Wim Hof en zijn methode? Kijk dan deze documentaire VICE: Wim Hof the Iceman.