open Menu

Dehydration

De meeste mensen denken dat uitdroging iets is wat gebeurt als ze verdwalen in de woestijn en enkele dagen zonder water moeten. De waarheid is dat chronische uitdroging wijdverbreid is. De meeste Amerikanen zijn in een staat van uitdroging zonder het te weten.

In tegenstelling tot een kameel kan het menselijk lichaam geen water opslaan. Uitdroging ontstaat wanneer je niet al het water vervangt dat tijdens de dagelijkse activiteiten verloren gaat. Chronische uitdroging ontstaat wanneer kleine hoeveelheden water niet dag na dag worden vervangen. En om het nog erger te maken, drinken veel Amerikanen dranken die cafeïne of alcohol bevatten. Deze stoffen veroorzaken een netto verlies, in plaats van een toename van water in je lichaam. Wie regelmatig cafeïnehoudende of alcoholische dranken drinkt, drinkt zichzelf letterlijk “droog”.

Volgens de Mayo Clinic verliest de gemiddelde volwassene meer dan 10 kopjes water per dag, gewoon door te ademen, te transpireren en afvalstoffen af te voeren. Bij een tekort aan water worden tal van functies beperkt. Hoofdpijn, constipatie, hersenmist, middagmoeheid en vele andere kwalen zijn het gevolg van te weinig water. Tegen de tijd dat een van deze veel voorkomende symptomen optreedt, is de uitdroging al zover gevorderd dat water in je lichaam wordt gerantsoeneerd.Langdurige waterrantsoenering leidt tot vroegtijdige veroudering en ziekte.

Water rantsoenering staat het lichaam toe om water te leveren voor cruciale, levensondersteunende functies terwijl de functies die niet zo cruciaal zijn, letterlijk in de wacht worden gezet. Cellen functioneren het best met een bepaalde hoeveelheid water. Wanneer cellulair water wordt verminderd tijdens water rantsoenering, moet elke cel het doen met minder dan de optimale hoeveelheid water. Dit resulteert in symptomen die soms voor ziekte worden aangezien. Astma, artritis, bloedstoornissen, spijsverteringsstoornissen (waaronder brandend maagzuur) en veel chronische pijnen zijn vaak een indicatie van chronische uitdroging en waterrantsoenering.

Veel voorkomende symptomen van uitdroging

 • Vermoeidheid: Uitdroging zorgt ervoor dat de enzymatische activiteit vertraagt.
 • Constipatie: Tijdens uitdroging verwijdert de dikke darm meer water dan normaal om andere delen van het lichaam van vocht te voorzien.
 • Spijsverteringsstoornissen: Uitdroging vermindert de afscheiding van spijsverteringssappen. Dit kan de oorzaak zijn van brandwonden, gastritis en maagzweren.
 • Hoge bloeddruk: Het bloedvolume van het lichaam bestaat voornamelijk uit water. Door uitdroging wordt het bloed dikker, waardoor het moeilijker te pompen is.
 • Cholesterol: Uitdroging veroorzaakt cellulair waterverlies. Het lichaam produceert meer cholesterol in een poging het waterverlies af te sluiten.
 • Ademhalingsproblemen: Een grote hoeveelheid water wordt uitgeademd, zelfs bij een normale ademhaling. Uitdroging leidt tot vernauwing van de luchtwegen in een poging het waterverlies te beperken.
 • Zuur-base onevenwicht: Dehyd vermindert het vermogen van het lichaam om zure afvalstoffen te verwijderen.
 • Gewichtstoename: Dorst wordt vaak verward met honger: Wanneer voedsel wordt geconsumeerd ten koste van water, kan gewichtstoename het gevolg zijn.
 • Huidaandoeningen: De huid is de grootste ontgiftingsweg van het lichaam. Gebrek aan water beperkt de beweging van gifstoffen door de huid en leidt ook tot vroegtijdige rimpels.
 • Lever, nieren, blaas problemen: De lever, nieren en blaas hebben allemaal grote hoeveelheden water nodig voor ontgifting. Uitdroging verhoogt de concentratie van de gifstoffen die deze organen moeten elimineren.
 • Gewrichtsproblemen: Kraakbeen bestaat voornamelijk uit water. Uitdroging verhoogt de slijtage en vertraagt het herstel.
 • Voortijdige veroudering: Het lichaam van een pasgeboren kind bestaat voor meer dan 90% uit water. De hoeveelheid water daalt met de leeftijd tot bijna 50% bij sommige ouderen.