open Menu
Blog

Water

Water is leven. Leven is water. Levenselixer.

Uit de douche en de kraan, in het riool en de sloot, grote rivieren, meren en zeeën. Als druppelvorm vallend uit de lucht, of rollend uit ogen of poriën. Mist, ijs, thee, limonade, frisdrank, lichaam. Zonder water geen leven. Water is van levensbelang en we staan er nauwelijks bij stil. 

Water is voor de meeste van ons zo vanzelfsprekend, dat we er bijna nooit bij stil staan. We kunnen niet zonder water.

Het grootste gedeelte van het water op aarde is vloeibaar en zout. Zout water uit zeeën, oceanen, meren en binnenzeeën beslaan ongeveer 71% van het aardoppervlak. Dit water is te zout om te kunnen drinken. Het bevat gemiddeld 35 gram zout per liter.

Van al dit water is slechts 2,5% zoetwater. Daarvan bevindt 69% zich in gletsjers of in een permanente sneeuwlaag, is 30% grondwater, bevindt 0,3 procent zich in meren en rivieren en is 0.9 procent onder meer waterdamp, permafrost, grondijs en bodemvocht. (natuurinformatie.nl)

Ook mensen bestaan voor een groot deel uit water. Een baby bevat ongeveer 75% water. Vrouwen ongeveer 50% en mannen iets meer, zo’n 65%. De reden dat vrouwen minder vocht in hun lichaam hebben, is omdat ze over het algemeen meer vet hebben dan mannen. Vocht verliezen we doorgaans door te transpireren en te plassen. Om goed te blijven functioneren zal de hoeveelheid vocht dat ons lichaam verlaat, dagelijks aangevuld moeten worden. Donkere urine kan wijzen op uitdrogingsverschijnselen. Je plas hoort bij voorkeur de kleur van kamillethee te hebben.

Mensen overleven nog geen vier dagen zonder water. Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam, en het regelen van de lichaamstemperatuur. Het meeste vocht krijgen we binnen via drinken maar vocht zit ook in voeding. Bij een gevarieerd en gezond dieet kan je ervan uitgaan dat je ongeveer 20% van het nodige vocht uit voeding haalt.

Ons prachtige lichaam beschikt over een ingenieus systeem, dat onze vochtbalans regelt. Gelukkig, want vocht is een basisbehoefte voor elke cel, van top tot teen. Zelfs bij lichte uitdroging kan ons fysieke en lichamelijke welzijn gevolgen ondervinden. Om het vochtbalans op peil te houden dien je voldoende te drinken. Afhankelijk van je gewicht, activiteiten en de temperatuur heb je 2 tot 5,5 liter water nodig per dag.

Bij een tekort aan vocht wordt je bloed dikker en stroperiger. Als gevolg hiervan zal je hart harder zal moeten pompen om het bloed door je lichaam te laten stromen. Spieren worden zwaarder belast en je lichaam koelt minder snel af. Niet alleen de hoeveelheid water dat je drinkt bepaald het vochtgehalte in ons lijf: transpireren, voeding en luchtvochtigheid spelen ook een belangrijke rol.

Ons 2e chakra bezit de archetypische energie van het element water.
Door een klik op deze link lees je hier meer over op mijn site.

De heilzame werking van de zee

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen na een bezoek aan de kust, zich prettiger voelen: frisser, kalmer en positiever. Volgens een van de onderzoekers, Mathew White, (researcher van de universiteiten van Exeter en van Plymouth voor natuurbehoudorganisatie Natural England) zit het idee dat je je goed voelt aan het strand verankerd in onze hersenen. Bewezen is dat mensen die aan zee wonen, gezonder zijn en minder stress ervaren.

Aan het strand zitten met uitzicht op de horizon doet wonderen. Buiten zijn helpt depressies voorkomen. Vermijd drukke locaties als je niet lekker in je vel zit en ga naar een plek waar je de horizon kunt zien. Voor je uit staren naar een natuurlijke begrenzing zoals een horizon, helpt je te kalmeren in de angst van grenzeloosheid. Dit in combinatie met het geluid van ruisende golven geeft een veilig gevoel. In ons reptielenbrein, onderin de hersenstam wordt voortdurend geanalyseerd of een geluid dat wij registreren veilig is of niet. Het geluid van de zee geeft ons onbewust een gevoel van veiligheid en helpt ons om op een dieper niveau te ontspannen.

Zeelucht is als een medicijn dat je kunt inademen. Minerale zouten in het zeewater worden in je bronchiën verspreid. Hierdoor kan zuurstof sneller worden opgenomen in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat er extra serotonine wordt aangemaakt, dit geluksstofje geeft een positief effect op je humeur en verminderd stress.

De waterkringloop

Water op aarde bestaat al miljoenen jaren en circuleert. De warmte van de zon verdampt het water. Dit noemen we waterdamp en is over het algemeen voor ons niet zichtbaar. Het stijgt op, hoog in de lucht, waar het koud is en de damp verandert in wolken. Condenseren noemen we dit. Uit de wolken valt regen, hagel of sneeuw. Waterdamp is voor ons alleen zichtbaar in de vorm van mist. Dit weerfenomeen ontstaat doordat warme lucht ’s nachts afkoelt. Hierdoor komen er druppels tot stand komen die mist vormen. Mist kan ook het gevolg zijn van motregen: de druppels zijn dan zo klein en licht dat ze als een wolk boven de grond blijven hangen.

Een groot deel van de neerslag verdampt al voordat het de aarde raakt. Het deel dat op de aarde valt komt ten goede voor al het leven op aarde, daarvan zakt een deel in de grond als grondwater en de rest stroomt via beken, rivieren en kanalen terug de zee in. Hier begint de waterkringloop weer van vooraf aan. Dag in dag uit. Jaar in jaar uit.

Delen is helen – een andere kijk op water

Waterfilter
Nederlandse drinkwaterbedrijven filteren het grootste gedeelte van de vervuiling uit het water. Echter kunnen ze niet alles uit het water halen. Kleine hoeveelheden medicijn- en hormoonresten, pesticiden en chemicaliën blijven achter. Ik gebruik Aqualine 12 – glas en kan deze ten zeerste aanbevelen.

Edelsteenwater
Maak zelf een levenselixer met water en je favoriete edelstenen.

Hieronder een ‘recept’ van onze favoriete elixer: ‘Zonnestraal’ Bergkristal, citrien en oranje calciet.

Regelmatig water drinken met bovenstaande mix zorgt voor een gelijkmatig, goed humeur. Het maakt vrolijk, geeft positieve invloed en laat het je de zonnige kant van het leven bekijken. Een innerlijke glimlach, ook zichtbaar aan de buitenkant.

  • Reinig stenen die je hebt gekozen voor gebruikt onder stromend water. Gebruik je de stenen regelmatig? Spoel deze dan iedere keer na gebruik af en vergeet de steen niet op te laden bij volle maan. Tijdens het reinigen kan je een intentie verbinden met de steen.
  • Glas is het beste materiaal om edelsteenwater in te maken. Leg de steen in een kan of fles, voeg water toe en laat dit even staan voor gebruik.
  • Stenen die eindigen op -iet kunnen oplossen in water omdat ze erg poreus zijn. Gebruik deze niet voor de elixers.

Lees meer over de geneeskrachtige werking van edelstenen, mineralen en kristallen.

Natuurzwembaden
In natuurzwembaden en vijvers worden geen chemicaliën gebruikt. Dit is beter voor mens en milieu. Je zwemt in water precies zoals in de natuur. In deze baden en vijvers wordt het water helder en schoon gehouden doormiddel van biologisch evenwicht maar ook filter- en pompsystemen.