open Menu

Fibromyalgie

Miljoenen mensen, vooral vrouwen, lijden aan fibromyalgie. De oorzaak van deze aan­­doening is nog steeds niet bekend, evenals het feit dat het meer bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. Stel je je eens voor continue te moeten leven met vermoeid­heid, spier­pijn, gewrichts­pijn en een brandend gevoel. Bij fibromyalgie zijn bepaalde plekken op het lichaam ‘tender­points’ extra gevoelig voor pijn, hitte, kou, aan­rakingen en fel licht. Alsof het boven­staande nog niet erg genoeg is, komt er ook vaak slape­loos­heid, hoof­dpijn, bezorgdheid, depressie of prikkelbaar­darm­syndroom bij kijken. Fibromyalgie wordt ook wel het chronisch pijn­syndroom genoemd. Voor sommige mensen is dit in het dagelijks leven vervelend maar draag­baar, terwijl anderen er grote problemen van ondervinden.

 

Fibromyalgie en chiropractie

Steeds meer mensen die aan fibromyalgie lijden, kiezen voor de niet medici­nale, natuurlijke benadering van de chiro­practor. Waarom?  De rol van de chiro­practor is het opsporen en corrigeren van stress en dis­balans in de ruggen­wervel (subluxaties) zodat de hersenen weer vrij­uit kunnen communiceren met de zenuwen. Subluxaties verstoren de goede communi­catie van de hersenen met de zenuwen in het ruggen­merg wat effect of uit­straling kan geven naar andere gebieden in het lichaam. Het kan zo zijn dat de subluxatie zelf pijnloos is maar de jaren­lange aan­wezigheid ervan toch schade kan aan­richten in het lichaam.

Honderd jaar van klinische obser­vaties hebben bewezen dat subluxaties de fysieke en mentale gezondheids­toestand in grote mate kunnen beïnvloeden. In een onder­zoek dat gepubliceerd is in The American Journal of Medicine is gebleken dat 45,9% van de mensen met fibromyalgie grote vooruit­gang m.b.t. hun gezond­heid en hun mogelijk­heden hebben geboekt. Ook is gebleken dat de anti-depressiva medicatie terug­gedrongen kon worden met behulp van chiro­practische correcties.