open Menu

4e chakra

Moderne benaming
vierde chakra (ook wel hartplexus of hart chakra genoemd)

Sanskriet benaming
anahata (betekend: ongeslagen)

Onbalans kan leiden tot
hartkwalen, longkwalen, hoge bloeddruk, astma, kanker, artritis, cholesterol

Werking
Dit is de eerste chakra dat ruimte maakt voor de geest, de eerste 3 zijn gericht op het fysieke deel . De 4e is heel belangrijk om de balans tussen lichaam en geest goed te houden (de bovenste 3 zijn de mentale en spirituele chakra’s) Het is het eerste chakra wat in dienst staat van het grote geheel .Het hartchakra staat voor het aangaan van relaties, niet seksueel en lichamelijk gericht zoals bij de onderste chakra’s maar de ongebonden liefde. Liefde voor alles en iedereen zonder te oordelen. Deze chakra is belangrijk omdat je echt van jezelf moet houden. Dat is belangrijk voor jezelf als per-soon maar zeker ook als healer. Je moet iedereen behandelen zonder oordelen! Als je oordeelt over iemand die binnenkomt vanwege, uiterlijk, huidskleur, geur wat dan ook, zal de behandeling veel minder sterk zijn omdat je je gevoel daarmee blokkeert.

4e chakra, hartchakra

Annotatie uit het chakra werkboek van Anodea Judith

  • Liefde. Van alle woorden die we kennen is dit woord wellicht meest beladen. Hoewel het in elke ziel een elementaire drijfkracht is, blijft liefde de meest ongrijpbare kracht, maar tegelijkertijd de meest overheersende, die in stilte ons hele leven bepaalt.
  • Er bestaat geen betere manier om liefde aan te trekken dan het eerst te geven.
  • Door liefdevolle energie aan te bieden, in de vorm van verbale complimenten, blijken van begrip of fysieke koestering, trekken we soort energie naar ons toe.
  • Het openen van je hart chakra betekent het verruimen van je horizon door het delen van liefde met anderen.
  • Het hartchakra neemt de wereld als eenheid waar, in plaats van voortdurend onderscheid te maken.
  • Wie geen liefde geeft, zal waarschijnlijk ook weinig ontvangen.
  • Hoe meer we ons hart chakra afsluiten, hoe meer de doorstroming van energie door alle chakra’s word beperkt.